WAN-yhteydet

Laajakaistaverkko (Wide Area Network, WAN) on tietoliikenneverkko, joka kattaa suuren maantieteellisen alueen. WAN:ia voidaan käyttää kahden tai useamman lähiverkon (LAN) yhdistämiseen tai sen avulla voidaan yhdistää etäkäyttäjät yrityksen lähiverkkoon.

WAN-tekniikoita on useita eri tyyppejä, muun muassa seuraavat:

  • kiinteät linjat
  • runkovälitys
  • asynkroninen siirtotila (ATM)
  • Ethernet MPLS:n välityksellä

WAN tyypit

Vuokralinjat ovat yleisin WAN-teknologiatyyppi. Niitä käytetään tyypillisesti kahden tai useamman toimiston yhdistämiseen toisiinsa tai etäkäyttäjän liittämiseen yrityksen lähiverkkoon. Kiinteät linjat ovat taas aina käytössä, ja ne tarjoavat korkean tason luotettavuutta ja suorituskykyä.

Frame relay on toinen yleinen WAN-teknologiatyyppi. Sitä käytetään usein useiden toimistojen yhdistämiseen tai etäkäyttäjien liittämiseen yrityksen lähiverkkoon. Frame relay on edullisempi kuin kiinteät linjat, mutta se ei ole yhtä luotettava tai nopea.

ATM on toinen yleinen WAN-tekniikka. Sitä käytetään usein useiden toimistojen yhdistämiseen tai etäkäyttäjien liittämiseen yrityksen lähiverkkoon. ATM tarjoaa suuria nopeuksia ja suurta luotettavuutta, mutta se voi olla kallis.

Ethernet over MPLS on uudempi WAN-tekniikka, jossa yhdistyvät sekä Ethernetin että MPLS:n parhaat ominaisuudet. Se tarjoaa suuria nopeuksia ja suurta luotettavuutta, ja se on suhteellisen edullinen muihin WAN-tekniikoihin verrattuna.

ODC on kumppanisi WAN teknologioiden valinnassa.