“Me tehdään itse paljon ja ODC tekee sen mitä me ei osata”

”Meille on tärkeää, että ODC reagoi nopeasti pyyntöihimme ja tarpeisiimme. Arvoa annamme erityisesti myös suomenkieliselle palvelulle ja sille, että saamme ODC:n tekijöihin suoran yhteyden. Nämäkin seikat ovatkin olleet vaikuttamassa yhteistyömme jatkuvuuteen.”

VITALIJ KANARSKIJ
TRACKER OY

Tracker Oy on suomalainen eläinten seurantaan tarkoitettujen laadukkaiden IoT-laitteiden ja mobiiliohjelmistojen kehittäjä, markkinoija ja myyjä. Pohjoismaiden johtava koirapaikannuslaitteiden valmistaja luottaa ohjelmistojen kehityksessä ODC:n asiantuntijoihin ja heidän kanssaan tehtävään yhteistyöhön.

Vuonna 2014 alkanut asiakkuus on vuosien aikana muuttunut asiakassuhteesta yhteistyökumppanuudeksi, samalla kun ODC:n rooli on muuttunut ja kasvanut.

– Meillä täällä Trackerilla on olo, että olemme ODC:lle enemmän kuin asiakkaita, kertoo Trackerin Software Architect Vitalij Kanarskij.

ODC apuna backendissä ja taustavoimissa

Yhteistyö on aloitettu ODC:n ottaessa roolin Trackerin palveluiden taustajärjestelmiin liittyvien palvelinten ja verkkoratkaisujen hallinnassa ja kehittämisessä. Ratkaisukokonaisuudet tarjottiin virtuaalisina kokonaisuuksina toimittajan kapasiteettipalvelusta.

– Liikkeelle lähdettiin hyvin perinteisellä palvelumallilla. Hyppäsimme mukaan kehittämään palvelinarkkitehtuuria, johon tallentuu tieto laitteiden ja käyttäjien sijantiin liittyen. Kaikki maastossa olevat laitteet kommunikoivat jatkuvasti taustapalvelinten kanssa, ja hakevat muiden laitteiden paikannusdataa järjestelmästä, kertoo ODC:n kaupallinen johtaja Jesse Pietilä.

– Jos taustajärjestelmä on alhaalla tai se ei skaalaudu käytön lisääntyessä metsästyskauden alettua, näkyvät ongelmat käyttäjille välittömästi hidastuneena toimintana tai paikkatiedon häviämisenä. ODC on mukana varmistamassa sitä, että tuotteen laatu pysyy loppukäyttäjälle tasaisena.

Tällä hetkellä Tracker tekee sovelluksen kehitystyötä ja määrittää taustajärjestelmän isot linjat. Asiakkaan sovelluksen vaatimukset määrittävät ja ohjaavat käytettävien teknologioiden valintaa verkko- ja palvelinympäristössä, ja ODC:n rooli on mukauttaa alustakokonaisuus tukemaan sovelluksen toimintaa mahdollisimman tehokkaasti.

– Meidän rooliksemme on jäänyt enemmän konsultointi ja sen pohtiminen, miten asiat kannattaa tehdä ja käytännössä toteuttaa palvelinten ja verkkoratkaisujen osalta. Tuotamme ratkaisukokonaisuudet asiakkaalle mukautettuna ja mitoitettuna.

Osansa liiketoiminnassa

ODC:n ansiosta Tracker pystyy reagoimaan asioihin nopeasti ja ulkopuolinen toimija tuo Trackerille myös joustavuutta. Jossain määrin ODC tuo myös kustannusetuja.

– Itse jos hostaisimme kaikkia palveluja, niin se maksaisi meille maltaita. On toki olemassa myös edullisempia pilvipalveluita, mutta meille tämä paketti on erinomainen.

Kustannusetuja tuo myös se, että silloin kun palvelussa on vähemmän käyttäjiä, eivät palvelut maksa niin paljoa kuin silloin, kun palveluissa on piikki. Skaalautuvuus on ollut uuden arkkitehtuurin lähtökohtainen ajatus. Vikasietoisuus on integroitu osa kaikkien palveluiden toteutusta.

Asiantuntijuutta kuormantasausratkaisuihin

Tracker on saanut ODC:ltä apua myös tietoturva- ja kuormantasausratkaisuihin. Järeän ja skaalautuvan kuormantasausratkaisun ansiosta ajoittain moninkertaistuvat käyttäjämäärät jakautuvat tasaisesti taustapalveluissa hyödynnettävien komponenttien kesken.

Käytännössä metsästyskauden ulkopuolella tuotteen ja palvelun käyttäjämäärät laskevat merkittävästi. Kun metsästyskausi alkaa, tulee taustaratkaisujen olla kunnossa, sillä niihin kohdistuva kuorma moninkertaistuu hyvin lyhyessä ajassa. Kauden aikanakin vaihtelu on suurta riippuen eri metsästysaikojen porrastuksesta, arki- ja pyhäpäivistä, säätilasta ja muista loppukäyttäjien harrastamiseen liittyvistä muuttujista.

Perinteisestä palvelinratkaisusta konttiteknologiaan

Viimeisimpänä ODC:n asiantuntijat ovat työskennelleet konttiteknologioihin siirtymisen parissa. Perinteisestä yksittäisiä virtuaalipalvelimia sisältävästä ratkaisusta on siirrytty niin kutsutun konttialustan hyödyntämiseen valtaosassa palvelukomponentteja.

Uusi yksityiskohtaisemmin palasteltu modulaarinen ratkaisu tehostaa sovelluksen suorituskykyä ja resurssien käyttöä.

– Konttiteknologiaa hyödyntämällä sovellus saadaan palasteltua pienempiin moduuleihin tai kontteihin, joiden skaalaaminen on helpompaa. Tämä on etu silloin, kun jokin tietty komponentti aiheuttaa haasteita, tai jonkun komponentin resurssien käyttö on huomattavasti muita suurempaa, Pietilä kertoo.

“Kotimainen ja asiantunteva toimija lähellä meitä”

Yhteistyö on muodostunut läheiseksi myös sen ansiosta, että ODC ja Tracker toimivat molemmat Oulun alueelta käsin. Lyhyestä maantieteellisestä välimatkasta huolimatta tehokas yhteydenpito onnistuu myös teknologiavälitteisesti.

– Arvostamme sitä, että meidän ei ongelmatilanteissa tarvitse lähteä hakemaan apua helpdeskin kautta, vaan voimme ottaa suoraan yhteyden ODC:n puolella toimivaan tuttuun tekijään.

– Meille on tärkeää, että ODC reagoi nopeasti pyyntöihimme ja tarpeisiimme. Arvoa annamme erityisesti myös suomenkieliselle palvelulle ja sille, että saamme ODC:n tekijöihin suoran yhteyden. Nämäkin seikat ovatkin olleet vaikuttamassa yhteistyömme jatkuvuuteen.

Trackerin Kanarskij kuvailee ODC:n porukkaa ammattitaitoiseksi. Apua saa kaikkiin asioihin, joita keksii kysyä.

– Saamme apua kaikkeen siihen, mitä emme itse osaa tai ehdi tehdä, vaikka meilläkin on täällä äärimmäisen osaavia tekijöitä.

Haluatko sinäkin ammattitaitoista apua ohjelmistojen alustaratkaisuihin liittyen?

Tarvitsetko luotettavaa ja osaavaa yhteistyökumppania avuksi ICT-infrastruktuuri- ja pilvipalveluihin? Ota meihin yhteyttä ja selvitetään, miten voimme olla teille avuksi.

Oulun DataCenterille myönnettiin kolme ISO-sertifikaattia

Oulun DataCenterille myönnettiin kolme ISO-sertifikaattia

GleSYSin tytäryhtiö Oulun DataCenter Oy:lle (ODC) on myönnetty A3CERTin toimesta kolme eri ISO-sertifiointia: ISO 27001:2013…

Lue lisää
Uusi datakeskus avattu

Uusi datakeskus avattu

ODC:n uusi datakeskus on avattu. Uusi huippuluokan datakeskuksemme on avattu ja valmiina palvelemaan asiakkaitamme maailmanluokan…

Lue lisää
ODC osana GleSYS -konsernia

ODC osana GleSYS -konsernia

Siirryimme uuden omistajamme GleSYS AB:n alaisuuteen osaksi ICT-infrastruktuuripalveluita tuottavaa pohjoismaista konsernia heinäkuussa 2020. Viime vuosi…

Lue lisää